Mrożenie ziół jest jednym z najlepszych sposobów na ich konserwację. Mówi się, że najlepiej wpływa na miękkie i soczyste liście – koperek, bazylia, cząber, pietruszka, lubczyk czy szczypiorek. Posiadamy na swoim wyposażeniu tunele mroźnicze oraz komory szokowe o wysokiej wydajności. Wszystkie urządzenia przechodzą niezbędne testy i pozwalają na konserwowanie ziół w najlepszy możliwy sposób.
System chłodzenia zastosowany w Naszej firmie oparty jest na nowoczesnych chłodniach, które spełniają wszystkie wymagania sanitarne i atesty potrzebne dla przemysłu spożywczego. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapobiec ryzyku psucia się naszych produktów przez bakterie, pleśń i grzyby. Proces chłodzenia pomaga również zachować bio-kolory i smaki ziół, dzięki czemu na pierwszy rzut oka można łatwo odróżnić ich poszczególne rodzaje.
Suszenie to jeden z podstawowych procesów przy produkcji ziół. Posiadamy kilka tysięcy m² specjalistycznych suszarni podłogowych i taśmowych. Mimo suszenia, zioła zachowują swój aromat i wszelkie właściwości prozdrowotne. Zanim rozpocznie się proces suszenia, dbamy o to, aby wszystkie zioła były w idealnym stanie. Suszenie ziół w w naszych suszarniach sprawia, że produktu, które do Państwa trafiają posiadają naturalny kolor.
Ze względu na różnorodność i wielkość produktów, z którymi mamy do czynienia każdego dnia, potrzeba szybkiego przetwarzania ziół przy jednoczesnym zachowaniu ich właściwości jest dla Nas priorytetem. Jesteśmy zwolennikami pozyskiwania całych produktów, które dopiero pod naszym nadzorem są krojone na: liście, kwiaty, korzenie, korę i ziele. Taka budowa procesu pozwala dostarczyć produkt wysokiej jakości odpowiadający wymaganiom naszych klientów.
Przy użyciu w pełni profesjonalnych i zaawansowanych technologicznie maszyn jesteśmy w stanie oczyszczać, przy pomocy pary, wszystkie nasze produkty. Sterylizacja parowa ma za zadanie zniszczyć wszelkie mikroorganizmy, zachowując przy tym wszelkie właściwości ziół. Nasza firma osiągnęła biegłość w zagadnieniach sterylizacji parowej, pozwala na sprawne obrabianie produktów. Duża skuteczność i naturalność całego procesu sprawia, że jest to jeden ze standardowych procesów obróbki surowców.
Zwalczanie szkodników to problem, z którym radzimy sobie bez szkody dla środowiska. Proces fumigacji stosowany w Naszej firmie polega na wykorzystaniu naturalnego gazu CO2. Dzięki temu szkodniki zwalczane są w prosty, niezawodny i bezpieczny sposób. To szybkie, ekonomiczne i zrównoważone podejście. Stosujemy „zielone” rozwiązania które nie mają szkodliwego wpływu na środowisko i Państwa zdrowie.
Stosujemy skomputeryzowaną linię sortowania, na której liście, kwiaty, łodygi i korzenie zostają oddzielane w taki sposób, aby zapewnić Państwu jak najwyższą jakość. Niepożądane łodygi lub kamienie usuwane są za pomocą próżni powietrznej. Dzięki wykrywaczom metali jesteśmy w stanie zapewnić, iż produkty które trafią do Państwa są bezpieczne i wolne od niepożądanych zanieczyszczeń .
Posiadamy wyspecjalizowane młyny i urządzenia wyspecjalizowane w mieleniu całych surowców, tym samym dając nam pełną kontrolę nad jakością produktów. Stosując ścisłą kontrolę procesu dokładamy wszelkich starań, aby dostarczać naszym cenionym klientom produkty, które są czyste i łatwe w użyciu.